Dacă vă plănuiți să construiți o casă sau o oarecare clădire, trebuie să aveți în vedere faptul că necesitatea unui studiu geotehnic pentru casă devine din ce în ce mai pronunțată.

Construcția sau extinderea unei case implică o serie de detalii ce au în vedere materialele de construcție, design, chestiuni ce țin de amenajare etc. Chiar dacă unele persoane privesc realizarea studiului geotehnic pentru o casă consumator de resurse financiare și de timp, acesta este o etapă deosebit de importantă, fiind esențial pentru siguranța construcției casei, dar mai ales pentru rezistența sa în timp.

Prin intermediul unui studiu geotehnic pentru casă, aveți posibilitatea de a evita pe cât de mult posibil eventualele dificultăți legale, ce ar putea fi cauzate de terenul pe care construiți, tipul de sol, validând în același timp integritatea terenului viitoarei construcții.

În această situație, studiul geotehnic are în vedere proprietățile fizice ale solului, tocmai în ideea de a identifica eventualele disfuncții de construcție, care ar putea fi provocate chiar de starea precară sau de defecțiunea materialelor ce se află în subteran. Aceste informații sunt necesare pentru realizarea proiectului pentru fundație și alte planuri care au legătură cu viitoarea structură a construcției.

Cum anume se realizează un studiu geotehnic?

Întâi de toate, un inginer specializat în geotehnie sau un inginer geolog realizează o evaluare a suprafeței, ce poate viza o plimbare pe șantier, verificarea hărilor și a fotografiilor aeriene sau sondaje geofizice. Ulterior, cea de-a doua fază prioritizează prelevarea probelor de sol, folosindu-se o platformă de foraj, pentru a efectua testele care pun la dispoziție informații importante, legate de proprietăile solului și stratigrafie.

Pe parcursul timpului alocat testărilor, sunt colectate probe pentru testarea ulterioară în laborator. Concret, inginerul geotehnic folosește rezultatele generate astfel de teste, tocmai pentru a avea posibilitatea de a evalua terenul și a realiza documentația tehnică. Finalmente, ne dăm seama că toate aceste etape constituie realizarea studiul geotehnic.

De ce este necesar să acordăm importanță realizării studiului geotehnic?

Prima și cea mai important explicație prin care putem determina de ce este necesară realizarea unui studiu geotehnic aduce în discuție posibilitatea de a găsi eventuale condiții neprielnice ale subsolului înainte de demararea unui proiect și, în paralel, posibilitatea ca acestea să apară în timpul lucrărilor. Identificarea lor, înainte de începerea lucrărilor, vă scutește de cheltuială în plus. Costurile nerealizării unei astfel de evaluări pot fi extrem de mari, motiv pentru care este important să faceți acest pas la timp, pentru a vă proteja de obligațiile care ar putea distruge instantaneu o proprietate care pare să fie în stare bună la început, însă ulterior să apară probleme care pot degrada o structură existenta în timp sau vor adăuga costuri suplimentare în dezvoltarea proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *