Motivul pentru care bauturile alcoolice iti pot afecta sanatatea

Bauturile alcoolice, cum ar fi berea, cresc riscul de acumulare de grasimi, in special la nivelul abdomenului, deoarece ficatul prioritizeaza eliminarea alcoolului atunci cand o persoana consuma bauturi alcoolice, in detrimentul metabolizarii grasimilor, motiv pentru care o cantitate crescuta de grasime va fi pastrata in organism. Totodata, berea si alte bauturi alcoolice tind sa creasca pofta de mancare, astfel incat calorii suplimentare sunt adesea consumate prin gustari asociate cu berea, cum ar fi chipsuri de cartofi, alune, pizza sau alte produse de panificatie. Berea are calorii goale; nu contine fibre, vitamine sau minerale, care sunt necesare pentru a va simti satisfacuti sau pentru a avea un sentiment de satietate, ceea ce duce la consumul excesiv de calorii si deci, la cresterea grasimii.

Mai mult, ingrasarea in zona burtii – fie cauzata de consumul de alcool, fie din alte alimente bogate in calorii – este asociata cu un risc crescut de boli de inima, hipertensiune arteriala si diabet zaharat tip 2. Alcoolul si ingrasarea ca urmare a consumului de bauturi alcoolice par a fi des intalnite in cazul consumatorilor de sex masculin, care sunt mai predispusi sa castige greutate in comparatie cu femeile. Cu exceptia vinului rosu, aproape toate bauturile alcoolice duc la cresterea in greutate, iar ingrasarea ca urmare a consumului de alcool este evidenta, indiferent de varsta.

Cum metabolizeaza organismul alcoolul?

Pe masura ce alcoolul intra in digestie, el este impartit in doi compusi: grasime si acetat (in esenta otet). Grasimea este preluata de fluxul sangvin si depozitata in diverse zone, iar acetatul este utilizat ca si combustibil primar al corpului. Acest lucru inseamna ca, in loc sa arda carbohidrați, a proteine sau grasimilor ca si combustibil, corpul se bazeaza pe acetat pentru energie. Astfel se opreste complet arderea a altor tipuri de substante generatoare de energie iar surplusul de carbohidrati, proteine si grasimi care circula in organism fara a mai avea rost imediat este convertit in grasime si depus la nivelul taliei.

Alcoolul, ingrasarea si pericolele grasimii viscerale

Modul in care organismul acumuleaza grasime este influentata de sex, varsta, stilul de viata si genetica, astfel ca barbatii tind sa stocheze grasime in burta, in timp ce femeile depun grasimea in jurul soldurilor, feselor si coapselor. Aceasta nu inseamna ca femeile nu pot otține burta ca urmare a consumului de alcool, insa este mai putin probabil decat in cazul barbaților. O scadere a nivelului de hormoni odata cu inaintarea in varsta, atat la barbati, cat si la femei, creste probabilitatea stocarii grasimii abdominale. Regiunea abdominala este locul in care sunt localizate mai multe organe vitale, iar greutatea viscerala creste riscul bolilor cardiovasculare, a colesterolului ridicat si rezistentei la insulina, motiv pentru care sunt favorizate nenumarate afectiuni.

 

Leave a Comment