De ce sa alegem vinuri albe premiate?

Fie ca ne aflam in supermarket, la raionul de vinuri, fie ca suntem in fata calculatorului si ne uitam la sortimentele de vinuri dintr-un magazin online, alegerea e la fel de grea. Sunt atat de multe varietati, tipuri, sortimente de vinuri incat iti este aproape imposibil sa te opresti doar la unul singur. Ceea ce e important de retinut cand vrem sa cumparam vinuri de calitate este ca un vin de calitate nu este niciodata ieftin.

Ieftin si bun nu exista in lumea vinurilor, doresti calitate, ai implicit si un pret mai ridicat. Calitatile vinului sunt din ce in ce mai bune pe masura ce pretul creste. In loc sa alegem vinurile doar in functie de un buget fix, ar fi mai bine sa le analizam si sa incercam sa ne gandim la arome, la gust, la asocierile posibile si mai putin la pretul vinului. Vinul in sine trebuie sa fie o sarbatoare, degustarea lui se face in momente speciale, ceea ce conteaza este modul in care se adapteaza vinul la mancarea si la ocazia pentru care il vom cumpara.

Daca vreti sa nu faceti alegeri gresite e bine sa va orientati spre vinuri albe premiate. Vinurile albe sunt mai usor de asociat cu diverse mancaruri si preparate, sunt mai usor de tolerat, nu au foarte multe taninuri, aciditatea este si ea moderata spre medie, iar gustul lor este excelent, la fel ca si aromele.

Atributul „premiat” este deosebit de important si e bine sa fie pe primul plan daca ne dorim un vin original, unic. Cand un vin a fost premiat cu aur, argint sau bronz la diverse competitii, inseamna ca a existat un juriu, ca vinul respectiv a fost degustat in „blind” (in orb, fara a avea acces la modul in care arat sticle, cine este producatorul etc) alaturi de alte vinuri, iar medaliile au fost obtinute doar dupa ce s-au verificat toate trasaturile si caracteristicile sale.

Asta inseamna si garantia calitatii, a procesului de productie, a modului in care vinul se prezinta din punct de vedere vizual, olfactiv si gustativ. Alegem vinuri albe premiate si pentru ca stim ca garantia medaliilor obtinute ulterior testelor din competitii este un avantaj competitiv care ne asigura un vin foarte bun pe masa si o aroma pe care nu o vom uita prea curand. Vom prefera vinurile premiate si pentru ca selectia a avut deja loc, nu mai trebuie sa ne gandim si sa analizam noi mai multe tipuri de vin, avem deja un vin foarte bun in fata noastra.

La Crama Budureasca gasiti cel putin doua vinuri premiate albe, Premium Tamaioasa Romaneasca 2018, cu arome de flori de soc si fructul pasiunii, corpolent, cu gust fructos si floral, aciditate proaspata. Vinul a fost vinificat in sec de catre un oenolog cu experienta, fiind realizat din struguri culesi la maturitate deplina.

Premium Tamaioasa Romaneasca 2018 a obtinut medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2019 si medalia de argint la International Wine and Spirit Competition 2019, dar si medalia de argint la Korea Wine Challenge 2019. Asadar aveti toate motivele sa il incercati la urmatoarea cina romanatica, la o masa festiva sau pentru consumul propriu.

Leave a Comment