Crioterapia implică practici medicale care se bazează pe temperaturi extrem de scăzute pentru a îngheța și îndepărta țesuturile nesănătoase. Medicii îl folosesc pentru a trata multe afecțiuni ale pielii, precum și unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată, de col uterin și de ficat.
De ce folosesc medicii crioterapia?
Crioterapia este o terapie minim invazivă. Acest tip de tratament îndepărtează țesutul deteriorat sau bolnav care provine dintr-o varietate de afecțiuni medicale. Crioterapia se face de obicei fără intervenție chirurgicală deschisă. Majoritatea persoanelor se recuperează rapid după procedură și resimt doar puțină durere. Dacă v-ați întrebat vreodată la ce v-ar putea fi de folos crioterapia, atunci merită să aducem în vedere faptul că unii medici pot recomanda această tehnică medicală pentru:
- Cancer osos
- Cancer de col uterin, cancer de ficat sau cancer de prostată
- Celulele precanceroase din colul uterin (capătul inferior al uterului)
- Afecțiuni precanceroase ale pielii și cancere de piele în stadiu incipient, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase
- Retinoblastom (cancer al retinei la copii)
- Afecțiuni ale pielii cum ar fi negi sau pete întunecate

Cum funcționează crioterapia?
În timpul crioterapiei, un specialist în această practică medicală aplică cu ajutorul unui dispozitiv special senzația de frig extrem asupra țesuturilor bolnave.
Specialistul poate folosi câteva substanțe diferite pentru a crea frigul intens folosit în crioterapie. Aceste substanțe pot include:
- Nitrogen lichid.
- Protoxid de azot lichid.
- Gaz argon.
Ce metodă de crioterapie este cea mai recomandată și mai des folosită?
Există diferite metode de crioterapie pentru a îngheța țesutul.
Extern: Dacă țesutul este localizat pe piele, medicul va folosi de obicei un dispozitiv de pulverizare sau un tampon de bumbac pentru a aplica agentul de congelare.
Intern: pentru a trata afecțiunile din interiorul corpului, cum ar fi celulele precanceroase sau o tumorile, medicul va folosi un instrument numit criosondă. Această sondă este introdusă printr-o mică incizie în piele.
Crioterapia externă face ca pielea înghețată să se transforme și să se desprindă, astfel încât pielea nouă sănătoasă să poată regenera zona anterior afectată. Când celulele bolnave îngheață și mor în timpul crioterapiei interne, sistemul tău imunitar ajută la curățarea țesutului în perfectă profunzime.
Cum ne pregătim pentru crioterapie?
Majoritatea oamenilor nu trebuie să facă nimic special pentru a se pregăti pentru crioterapia. Medicii noștri vă vor oferi toate instrucțiunile necesare înainte de crioterapia internă pentru a vă ajuta să vă pregătiți.
Este posibil să fie nevoie să încetați să luați anumite medicamente, cum ar fi aspirina, cu câteva zile înainte de crioterapia internă. Alte instrucțiuni speciale pot include restricții alimentare la nivel cantitativ cât mănânci sau bei înainte de procedură. Prin urmare, vorbim despre o intervenție non-invazivă, care nu ar trebui să vă creeze stres.