4 semne care iti arata ca esti dependenta de cumparaturi

Dependenta de cumparaturi este un episod neplacut ce poate aparea in viata unei persoane. In cele mai multe cazuri, este o metoda de aparare in fata unor traume din copilarie sau din perioada adolescentei.

Oamenii incearca sa suplineasca cu obiecte sau posesii materiale un gol la nivel emotional sau sufletesc. De multe ori, nu constientizeaza ca face cumparaturi in mod compulsiv si ca este un efect secundar al unei traume.

Nu stii sigur daca exagerezi cu shopping-ul? Descopera 4 semne care demonstreaza ca esti dependenta de cumparaturi

1.Cumperi lucruri de care nu ai nevoie sau pe care nu aveai de gand sa le cumperi

Esti tentata usor sa cumperi obiecte de care nu ai nevoie, cum ar fi o noua lumanare parfumata sau inca o husa pentru telefon.

Te simti vulnerabila daca cumva incepi sa constientizezi ca ai o obsesie pentru pantofi sau genti.

Faptul ca iti cheltui banii doar pe o anumita arie (cum am spus mai devreme, genti) si nu pe tot felul de nimicuri, nu inseamna ca nu esti dependenta de cumparaturi.

 

2.Dupa o cearta sau un eveniment care te-a frustrat, mergi direct cumparaturi

Te-ai certat cu iubitul tau sau seful tau ti-a adus cateva reprosuri azi? Iar reactia ta este sa mergi la o tura de shopping?

In momentul in care faci cumparaturi in febra momentului este calea ta prin care incerci sa umpli un gol sau sa isi cresti din nou (la un nivel superficial) stima de sine.

 

3.Te simti vinovata imedit dupa ce ai facut achizitia

Nu trebuie sa ai punga plina de obiecte pentru ca sentimentul de vinovatie sa se declanseze in sinea ta. Poate esti dependenta de oferte si iei lucruri la un pret mic. Tot te va lovi un sentiment de vinovatie. Din pacate, actiunea acestuia este de moment, iar tu vei continua sa cumperi si iar te vei simti vinovata. Intri intr-un cerc vicios din care nu poti iesi.

 

4.Nu te simti bine daca trec cateva zile fara sa fi cumparat ceva

Poate cel mai evident semn ca este dependenta de cumparaturi. Data viitoare, pune-ti intrebarea de ce te simti asa si poate vei face primul pas in a constientiza situatia in care te afli.

 

Accepta faptul ca uneori in viata suferm, suntem dezamagiti sau tristi. Sunt episoade din viata. Insa, cumparaturile nu reprezinta solutia, ci sprijinul si afectiunea celor dragi.

Leave a Comment