Va salut. Azi am facut pentru prima oara dulceata, determinata de preferinta mea pentru pepenele galben. Vroiam sa fac mai inainte dulceata de mandarine cu menta, dar ducandu-ma dimineata sa cumpar paine, n-am stat o secunda pe ganduri si mi-am ales doi din pepenii galbeni care-si imprastiau parfumul mult prea ispititor. Dupa paine si lamaia necesara pentru dulceata, m-am intors iar, cu alti bani.
Am sa va impartasesc reteta pentru ca este una accesibila, foarte gustoasa si rentabila cantitativ. In plus, se pregateste rapid si curat.
Ingrediente
Aproximativ 1200 g pulpa pepene galben
1 lamaie
500 g zahar
Preparare
Speli pepenele, il cureti de coaja si-l tai cuburi ( daca tai cuburile mai mici, obtii o dulceata-pasta, daca preferi altfel, poti incerca sa tai bucatile mai mari).
Pui deasupra zaharul si lamaia taiata felii si lasi 2 ore la macerat, sa se topeasca zaharul si pepenele sa-si lase zeama in care va fierbe apoi.
Fierbi dulceata la foc mic, ii iei spuma cand e cazul, amesteci din cand in cand, nu pleci de langa ea, ar fi pacat sa se afume.
O lasi sa fiarba pana scade, in functie de cat o vrei de groasa.
O incerci punand o lingurita cu dulceata pe o farfurioara, daca nu curge, e gata.
Scoti feliile de lamaie, pui dulceata in borcane (mi-au rezultat 2 de 800 g), le pui imediat capacul si le lasi la racit acoperite cu un servet gros.
Eu asa am facut, maine-mi cumpar etichete caci vreau sa mai fac astfel de dulceturi si ma gandesc ca si cea de mandarine va avea o culoare apropiata, sa nu le confund. Sunt bautoare de ceai si-mi place sa ma rasfat cu o dulceata deosebita facuta in casa, dupa gustul meu. Voua? Spor la gatit!